Η Μπάντα


Φωτογραφία (C) Ηλίας Μωραΐτης, ElMo Photo-Art

Τα Γυμνά Καλώδια δημιουργήθηκαν το 2000 και ξεκίνησαν την πορεία τους στον χώρο του Ελληνικού - Ελληνόφωνου Ροκ ηχογραφώντας και κυκλοφορώντας τον πρώτο τους δίσκο τον Ιούνιο του 2005, με τίτλο ομώνυμο του συγκροτήματος (Live Records). Η πρώτη τους συναυλία γίνεται στην ιστορική σκηνή ‘στον Αέρα’ στην Πετρούπολη και κατόπιν πραγματοποιούν πολλές συναυλίες στην Αθήνα. Η πρώτη τους μεγάλη συναυλία σε ευρύ κοινό γίνεται πλάι στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα στο Μενίδι, όπου συστήθηκαν σε χιλιάδες κόσμο. Ταυτόχρονα τα τραγούδια τους παίζονται από διάφορους ραδιοφωνικούς σταθμούς και rock clubs, και το τραγούδι ‘Θέλω’ είναι εκείνο που ξεχωρίζει, το οποίο γυρίζουν και video clip.

Πριν το καλοκαίρι του 2006 ηχογραφούν το δεύτερο album με τίτλο «Η Νεράιδα της Απελπισίας» (Live Records). Ξεκινούν το καλοκαίρι με μια σημαντική συναυλία στο Θέατρο Πέτρας (Πετρούπολη) και αμέσως κάνουν video clip το ομώνυμο τραγούδι του καινούριου δίσκου. Το χειμώνα επισκέπτονται για πρώτη φορά την Θεσσαλονίκη παίζοντας στο Club Υδρόγειος και επιστρέφουν στην Αθήνα για την παρουσίαση του δίσκου στο Club Underworld των Εξαρχείων. Κατόπιν ακολουθούν πολλές συναυλίες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας (Λάρισα, Βόλος, Πάτρα, Πρέβεζα, Αλεξανδρούπολη, Καλαμπάκα, Χαλκίδα κ.α.) και πολλά live στην Αθήνα.

Σταθμός αποτελεί η μεγάλη συναυλία για την Πάρνηθα (13.07.2007) στην Πλατεία Συντάγματος όπου έπαιξαν με πολλούς καταξιωμένους καλλιτέχνες (Λ. Μαχαιρίτσας, Θ. Μικρούτσικος, Φ. Δεληβοριάς, Χ. Θηβαίος, Σ. Μάλαμας, Μ. Μητσιάς, Μ. Πασχαλίδης, Ο. Περίδης, Σπυριδούλα, Δ. Τσακνής, Ε. Τσαλιγοπούλου, Μ. Φάμελλος κ.α.) παρουσιάζοντας το τραγούδι ‘Ό, τι καίγεται’, το οποίο είχε γραφεί για την μεγάλη πυρκαγιά. Η μπάντα και το τραγούδι παρουσιάστηκε από όλα σχεδόν τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια. Το τραγούδι ηχογραφήθηκε για το επόμενο album.

Τον Δεκέμβρη του 2007 κυκλοφορούν το τρίτο κατά σειρά album με τίτλο «Μια Ζωή Σε Μια Στιγμή» το οποίο και αποφασίζουν να το διανέμουν δωρεάν στις συναυλίες. Το καινούριο album περιέχει δύο πάρα πολύ σημαντικές συνεργασίες: με τον Μάνο Ξυδούς (Πυξ Λαξ) σε ντουέτο στο τραγούδι «Μέσα στη νύχτα μου» και με την Τάνια Κικίδη (Β. Παπακωνσταντίνου) σε ντουέτο στο τραγούδι «Δάκρυα στο χώμα». Η παρουσίαση γίνεται στο Κύτταρο.

Το 2008, το τραγούδι ‘Δάκρυα στο χώμα’ γνωρίζει επιτυχία και γίνεται αγαπημένο πολλών ραδιοφωνικών σταθμών και clubs της Ελλάδας και την Κύπρου. Επίσης περιλαμβάνεται στην συλλογή του ραδιοφωνικού σταθμού Atlantis 105.2FM. Επιτυχία γνωρίζουν και τα τραγούδια «Οι ποιήτριες της γης», «Μέσα στη νύχτα μου» και «Ότι καίγεται». Άμεσα πραγματοποιούν πάρα πολλές εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα και συμμετέχουν σε συναυλίες οικολογικού, πολιτιστικού και φιλανθρωπικού χαρακτήρα (Τεχνόπολις Youth Festival, Dramaica Festival, Rocking Under the Rocks, Musicwave festival, Citizens for Africa, κ.α.). Πριν το τέλος της χρονιάς, ηχογραφούν και κυκλοφορούν στο διαδίκτυο remake των παλιών τους τραγουδιών σε τίτλο «Με μάτια ορθάνοιχτα».

Το 2009 τους βρίσκει εξίσου ενεργούς με συναυλίες, αλλά και παρουσίαση της δισκογραφίας τους στο τηλεοπτικό κανάλι MAD. Μετά τις συναυλίες του καλοκαιριού υπογράφουν με την ανεξάρτητη Friends Music Factory και κυκλοφορούν τον Ιανουάριο του 2010 το τέταρτο CD τους με τίτλο «Οι μικροί μας ήρωες», από το οποίο ξεχωρίζουν το «Γλυκά, Ψυχρά κι Ωραία», το ομώνυμο (σε στίχους Friends και μουσική Γ. Αλκαίου) και το «Όλα φεύγουν», το οποίο γυρίζουν video clip. Την ίδια χρονιά, ηχογραφούν το «Λήδρα» με την Μαρλέν Αγγελίδου και την «Χορωδία των μικρών εθελοντών» της Λευκωσίας, το οποίο μιλά για την πράσινη γραμμή της Λευκωσίας. Το τραγούδι κυκλοφορεί ελεύθερα στο Youtube.

Το Νοέμβρη του 2010 κυκλοφορούν το τραγούδι «Εδώ Πολυτεχνείο», σε δωρεάν διάθεση, από τον ιστοχώρο τους. Το τραγούδι, αναφερόμενο στην επέτειο του Πολυτεχνείου, αλλά και στην παρούσα κοινωνική κατάσταση της χώρας και αναγνωρίζεται άμεσα από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά blogs. Πριν το τέλος της ίδιας χρονιάς, πραγματοποιούν για πρώτη φορά συναυλία στο ιστορικό Friends Rock Bar (αργότερα Ravens Music Hall) της Λεμεσού και έκτοτε δημιουργείται μία αδελφική συνεργασία που κρατάει μέχρι σήμερα.

Ένα χρόνο αργότερα, το Νοέμβρη του 2011, κυκλοφορεί ανεξάρτητα η νέα δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Άρωμα Φυγής». Σύντομα ξεχωρίσουν τα τραγούδια «Η Πτώση» και «Γκρίζα Κυριακή». Το 2012 τους βρίσκει ενεργούς με συναυλίες σε Ελλάδα και Κύπρο και το 2013 κυκλοφορούν το «Άγιες Μέρες» στην αντιφασιστική συλλογή «Μια Απάντηση» και το «Είναι οι άλλοι παράξενοι, ή είμαι εγώ» διαδικτυακά σε στίχους της Ντέπης Χατζηκαμπάνη. 

Το 2014 και το 2015 τους βρίσκει κοινωνικά ενεργούς, παίζοντας σε αντιρατσιστικές και αντιφαστιστικές συναυλίες (Σύνταγμα, Γεωπονική, Καλαμάτα κ.α.) αλλά και σε αγαπημένα ροκ στέκια σε διάφορα μέρη της Ελλάδας (Καλαμάτα, Κρήτη κ.α.) και της Κύπρου (Λεμεσός, Λευκωσία). Κυκλοφορούν ένα project τριών τραγουδιών με video, κάτω από τον γενικό τίτλο «Η Πίστη», το οποίο περιλαμβάνει το «Ραντεβού στην πλατεία», «Μιαν άλλη ζωή» και το ομώνυμο «Η Πίστη». Τα βίντεο των τραγουδιών συνδέει η ύπαρξη μιας βαλίτσας, μέσα στην οποία η πίστη του ανθρώπου είναι βαλμένη και ταξιδεύει.

Το τέλος του 2016 κυκλοφορούν τον δίσκο «Η Μεγάλη Λούπα» από τον οποίο τα τραγούδια «Ελευθερία», «Το Δέντρο», «Έχω εδώ κρυμμένο» και το ομώνυμο ξεχωρίζουν πολύ γρήγορα. Ο δίσκος παρουσιάζεται στο ΙΛΙΟΝ plus της Αθήνας, στο Ravens της Λεμεσού και στον Εξάντα της Λευκωσίας. 

Στις 17 Νοέμβρη του 2018 κυκλοφορούν τον δίσκο τους με τίτλο «Έβαψα μαύρο τον ήλιο». Ταυτόχρονα εμφανίζονται για πρώτη φορά και σε ακουστικό σχήμα, παίζοντας τα τραγούδια τους σε διαφορετικό ύφος. To 2018 επίσης κυκλοφορούν διπλό live CD, από τις εμφανίσεις τους στο Ravens. To 2020 η δουλειά τους με τίτλο Ποιήματα περιλαμβάνει μελοποίηση Λαπαθιώτη, Καρυωτάκη και ολόκληρο το Κοράκι του Πόε. Το 2021 βγάζουν τον δίσκο με τίτλο "Ατίθασα όνειρα και ελπίδες" και τέλος το 2024 το album "Χρόνος Σαν Άμμος".

Τέλος, σταθμός αποτελεί η συμμετοχή τους στο φεστιβάλ «Αναψυκτήριο: Τα Ωραία Εξάρχεια 2» την 31 Αυγούστου 2019, όπου κατά την διάρκεια της συναυλίας τους, αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν στην πλατεία ρίχνοντας δακρυγόνα στους θεατές.

Τα Γυμνά Καλώδια αποτελούνται από τους: Χρήστο Καλογράνη (φωνή, κιθάρα), Θανάση Μπουρίκα (τύμπανα), Κωνσταντίνο Γεροδήμο (μπάσο).